De stille helte i organisationen: Hvorfor du som leder skal værdsætte de trofaste kernemedarbejdere
Af konsulent Jan Erik Elgaard, Elgaard Mancom ApS
Som leder er det ofte de kreative frontløbere og de visionære ildsjæle, der løber med opmærksomheden. Men det er ikke kun dem med de farvestrålende ideer og som er gode til at gøre opmærksom på sig selv, der får hjulene til at dreje. Bag kulisserne findes en gruppe stabile, trofaste kernemedarbejdere, der sikrer, at hverdagen glider. Disse medarbejdere kræver sjældent spotlight – de passer simpelthen deres job med grundighed og vedholdenhed. Det er reelt dem, der sikrer, at organisationen har et solidt bundtræk.
Jeg har som ledelsesrådgiver gennem årene mødt mange ledere, der er gode til at påskønne “stjernerne” i teamet. De overser dog nogle gange, at det solide fundament i deres organisation ofte skyldes de medarbejdere, der møder ind hver dag, løser driftsopgaverne og sørger for, at hele maskineriet kører. Når jeg arbejder med teamudvikling og typologiværktøjer som f.eks. DISC, JTI og lign. ser jeg igen og igen, hvordan disse kernemedarbejdere kategoriseres som stabile profiler, hvor de er gode til at sikre ro, orden og vedvarende kvalitet.
Alligevel overses de alt for tit. Mange ledere tager dem for givet: “De kører jo bare derudad, så dem behøver jeg måske ikke bruge ledelsestid på.” Men netop fordi disse medarbejdere ikke gør meget væsen af sig, er de i fare for at føle sig underkendt. Det kan på sigt føre til lavere engagement, tab af vigtige kompetencer og i sidste ende en skrøbelig drift. Husk, at hvis fundamentet skrider, kan selv de mest fantastiske visioner falde til jorden.
I en afdeling hos en af mine kunder, var der behov for at udvikle en ny proces over for kunderne. To af de mest kreative og udviklingsorienterede medarbejdere Helen og Anne blev anmodet om at deltage i udviklingen af en ny proces. Helen og Anne deltog i projektarbejdet med stor ildhu og hver gang, de var afgivet til projektet, måtte de tre tilbageblevne også passe Helen og Annes driftsopgaver. Projektet blev en succes og da det var afsluttet blev Helen og Anne atter fremhævet for deres visionære tanker og store dedikation til projektet. De tre tilbageblevne, som virkelig havde stemplet ind for at opretholde driften mens Helen og Anne var afgivet, blev overset. De kunne med skjult skuffelse lytte til, hvordan Helen og Anne blev anerkendt og påskønnet, mens deres eget bidrag til helheden blev forbigået.
Min erfaring er, at når jeg hjælper organisationer med at forstå forskellige adfærdsprofiler, så bliver det tydeligt, at ikke alle medarbejdere motiveres af rampelys og nye projekter. Nogle motiveres af tryghed, klare rammer og det at levere kvalitet kontinuerligt. I mødet med disse medarbejdere bliver ledelsesopgaven anderledes: Det handler ikke kun om at anerkende dem én gang i kvartalet, men om at vise en løbende respekt, forståelse og værdsættelse af deres rolle.
I disse tider, hvor langvarig medarbejdertilknytning er en af de vigtigste elementer for virksomhedens succes, er det afgørende, at kernemedarbejderne, de stille helte får dit fokus.
7 gode råd til at styrke relationen til dine kernemedarbejdere:
1. Giv daglig anerkendelse: Sig tak for indsatsen, også når “intet nyt” er godt nyt. Lad dem vide, at du ser deres arbejde, selv når der ikke er dramatik.
2. Vær konkret i din ros: Fortæl præcis, hvad du sætter pris på. “Jeg sætter stor pris på, at du hver uge sikrer, at alle data er opdateret korrekt,” giver mere mening end et vagt “Godt gået!”
3. Skab stabilitet i hverdagen: Kernemedarbejdere trives ofte med klare processer. Giv dem faste rammer, så de ved, hvad der forventes, og lad dem bidrage med forslag til forbedringer.
4. Invitér til dialog: Lad dem vide, at deres mening tæller. Spørg dem, hvad der fungerer godt, hvor der er udfordringer, og lyt aktivt. Deres perspektiv på driften kan afdække skjulte forbedringsmuligheder.
5. Involver dem i udvikling: Selvom de måske ikke selv rækker hånden op for nye projekter, kan deres indgående kendskab til dagligdagen give værdifulde input, når I skal optimere processer.
6. Respekter deres arbejdsmåde: Undgå at presse dem til at “larme mere,” hvis det ikke er deres stil. Vær i stedet nysgerrig på, hvordan deres ro og grundighed bidrager til helheden.
7. Vis karriereveje, der passer til dem: Ikke alle vil op ad en stejl karrierestige. Overvej alternative udviklingsmuligheder, f.eks. specialistroller, mentorordninger eller interne kurser, der giver dem værdi uden at tvinge dem ud af deres comfort zone.
/>Mit arbejde med DISC og lignende typologier i mine kunders organisationer bekræfter gang på gang, at ingen profil er bedre end andre. De mest succesfulde teams har netop en blanding af dynamiske initiativtagere og stabile driftspersoner. Som leder er det din opgave at få dem til at spille sammen, og det kræver, at du også værdsætter dem, der holder roret stille og roligt, mens stormen raser omkring jer.
Husk: Det er ofte de stabile kræfter, der gør det muligt at realisere de store visioner. Værdsæt deres bidrag, og skab en kultur, hvor alle typer medarbejdere føler sig set og anerkendt. Det betaler sig – både på bundlinjen og i den daglige trivsel.